© 2019 by Blåtandens

Minusta

Kasvattajan portfolio

Olen Mari Toivonen. Asun koirieni Nooan, Likan ja Pösön kanssa Kirkkonummella Masalan kylässä aivan rantaradan ja Kehä III:n kupeessa. Koulutukseltani olen tradenomi, ja käyn päivätyössä Helsingissä.

 

Vuoden 2010 lopulla koirakuumeeni oli noussut korkeisiin lukemiin, ja päätin hankkia omaa arkeani ilostuttamaan pienen nelitassuisen kaverin. Eri rotuihin tutustuttuani silmääni osui netissä kuva peruskoirannäköisestä pienehköstä koirasta. Rodun nimi, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, kuulosti ensi alkuun melko huvittavalta, mutta rodusta enemmän lukiessani se alkoi tuntua enemmän ja enemmän etsimältäni rodulta. Päätin ottaa yhteyttä kennel Yacatiksen Miaan. Olin varautunut siihen, että pennunodottamiseen saattaisi kulua pitkänkin aikaa, mutta onnekseni pentua ei sitten tarvinnutkaan odotella kovin pitkään.


Ensimmäinen koirani ja samalla elämäni koira, Nooa (Yacatis Ikiliikkuja Indy) kotiutui luokseni pääsiäisenä 2011. Nooan kanssa olen kokeillut ja tutustunut monenlaisiin koiraharrastuslajeihin. Nooa on Suomen, Viron, Latvian, Liettuan ja Baltian muotovalio eli näyttelykehiä on kierretty aktiivisesti viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2015 aloimme myös tavoitteellisesti harrastaa rally-tokoa, jossa on jo muutamia epävirallisia ja virallisia kisastarttejakin takana muttei vielä sen kummempaa menestystä. Vaikka Nooa tykkää tehdä asioita yhdessä ja olla mukana arkisissa askareissa, se ei ole ollut kovin helppo harrastuskoira. Olemme saaneet tehdä paljon töitä yhdessä motivaation ja palkkaamisen suhteen. Olen onnellisessa asemassa, että olen saanut kunnian tutustua Nooan vanhempiin ja heidän omistajiinsa henkilökohtaisesti ja voinkin sanoa tuntevani koirani taustat paremmin kuin hyvin. Tämä on luonut itselleni mittakaavan ja vaatimukset omalle kasvatustyölleni. Koira ei ole vain koira vaan se on perheenjäsen, jonka tausta tunnet niin hyvin kuin vain voit. Tämän haluan mahdollisuuksien mukaan jakaa myös Blåtandens -pentujen nykyisten ja tulevien omistajien kanssa. Jokaisella on mahdollisuus tuntea ja tutustua koiransa vanhempiin ja saada tietoa vanhemmista sekä suvusta.


Toinen koirani Pösö (Pikkupihan Dimon Dioriitti) muutti meille kesäkuussa 2014. Pösön kanssa harrastamme hajuerottelua ja tarkoituksena on keskittyä nimenomaisesti Nose Workiin. Pösön kanssa olen kiertänyt näyttelyissä maltillisemmin, mutta on silläkin muutama juniorititteli saavutettuina. Pösö on nyt vihdoin 5-vuotiaana saanut runkoonsa massaa ja alkaa olla ulkomuodoltaan valmis, komea uros.

Toukokuussa 2016 hain Ruotsista laumaamme täydentämään 3-vuotiaan Kiaran, kotoisammin Likan (Tamoras Kiara). Likka on laumamme kuningatar, jolla on rottakoiran vaistot kohdillaan. Likan kanssa kierrän harkitusta näyttelyitä ja harjoittelemme omaksi iloksemme rally-tokoa, hajuerottelua ja nose workia. Likka on mukana myös Suomen Kennelliiton lukukoira toiminnassa. Ruotsissa Likalla on yksi pentue, josta kaksi tervettä urospentua.

 

Tavoitteenani on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia, terverakenteisia ja hyväluonteisia koiria, jotka ilostuttavat omistajiensa elämää pitkään. Olen suorittanut kasvattajan peruskurssin sekä allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen maaliskuussa 2013. Koska koirankasvatukseen ja -jalostukseen liittyvät asiat alkoivat kiinnostaa minua entistä enemmän, osallistuin huhtikuussa 2013 jalostusneuvojien peruskurssille ja saman vuoden joulukuussa suoritin myös kasvattajan jatkokurssin. Olen useana vuonna osallistunut myös Kennelliiton KoiraExpo-koulutuspäiville sekä jalostusneuvojien jatkokursseille. Näiden lisäksi olen osallistunut mm. useille Tommy Wirenin ja Tuire Kaimion luennoille. Uuden oppiminen ja tietämyksen kasvattaminen on minulle luontaista.

Kennelnimi Blåtandens on myönnetty minulle 14.1.2016.

Täältä voit lukea tarinan kennelnimen takaa.

Minulle koirieni ja kasvattieni terveys on erityisen tärkeää. Mielestäni ei ole olemassa mitään perusteltuja syitä jättää koiria tutkimatta, olivatpa ne sitten jalostuskoiria tai ihan tavallisia kotikoiria. Tanskalais-ruotsalainen pihakoira kuuluu PEVISAan 1.7.2016 alkaen eli sillä on erityinen perinnöllisten vikojen vastustamisohjelma (lue lisää täältä). Kaikilta koiriltani kuvautan vähintään PEVISA:n vaatimusten mukaisesti lonkat ja tarkastutan silmät sekä polvet. Monelta jalostuskoiraltani on kuvautettu myös selkä (LTV, VA ja/tai SP). Koirien geenitestaus on myös nykypäivää, joka antaa kasvatustyöhön uusia apuvälineitä, näkökulmia ja mahdollisuuksia. Geenitestaan kaikki koirani Genoscoperin MyDogDNA-geenitestipaneelilla. Ensisijaisesti haluan varmistua siitä, etteivät jalostukseen käyttämäni koirat ole geneettisesti sairaita primaarisen linssiluksaation (PLL) suhteen, ja haluan myös varmistua siitä, etten yhdistä kahta sairauden kantajaa toisiinsa.

Tulevissa yhdistelmissäni tavoittelen sitä, että uros täydentää nartun ominaisuuksia, ja jokainen pentue on sellainen, josta voisin itsekin koiran itselleni ottaa. Tarkoituksenani ei ole kasvattaa määrää vaan laatua, joten pentueita syntyy harkiten. Pihakoiralla tulee olla avoin ja sopeutuvainen luonne, jotta se pärjää normaaleista arkielämän tilanteista vaivatta. Sillä tulee olla myös annos itsenäisyyttä, rohkeutta ja toimintakykyä.

Haluan kasvattajana tietää ja tuntea jalostukseen käyttämät koirat perinpohjin. Mikäli jalostukseen käyttämä koira ei ole oma omistuksessa oleva koira, tutustun koiraan hyvissä ajoin etukäteen ennen astutusta ja mahdollisuuksien mukaan yhdistelmän suunnitellut vanhemmat saavat tutustua myös toisiinsa ennen astutusta. Näin koirilla itsellään on myös mahdollisuus vaikuttaa pentuesuunnitelman toteutumiseen, sillä joskus koirillakaan eivät kemiat kohtaa ja astutus ei onnistu siksi, että koirat eivät vain koe toisiaan toisilleen sopiviksi. Kaikessa kasvatustyössäni haluan siis edetä koirien ehdoilla.

 

Kasvattaminen on minullle harrastus. Pentuja syntyy harkiten, tavallisesti vain yksi korkeintaan kaksi pentuetta vuodessa. Harkiten ja rakkaudesta rotuun. Haluan tuntea kaikki kasvattini ja muistaa jokaisen nimeltä, sillä jokainen kasvattini on minulle rakas ja arvokas yksilö kuin oma lapsi. Jokaisen haluaisin pitää itselläni luonani, mutta arkielämässä tämä ei ole mahdollista, joten yritän etsiä jokaiselle kasvatilleni sen arvonmukaisen ja rakastavan kodin. 

Kouluttautuminen ja uudenoppiminen ovat kasvatustyön kulmakiviä. Jatkuva kehittyminen ja tiedonkeruu antavat kasvattajalle uusia työkaluja sekä näkökulmia kasvattamiseen ja koiranjalostukseen.

Alle olen kerännyt kasvattajan portfoliooni kurssit, koulutukset ja luennot, joille olen osallistunut.

Kurssit

 • SKL Kasvattajan peruskurssi 2013

 • SKL Kasvattajan jatkokurssi 2013

 • SKL Jalostusneuvojien peruskurssi 2013

 • SKL Jalostusneuvojien jatkokurssi 2015

 • SKL Lukukoiraohjaaja 2017

 • SKL Jalostusneuvojien peruskurssi 2018

Luennot

 • SKL KoiraExpo 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2018

 • Musti & Mirri Kasvattajapäivä 2016

 • Pia Arhio-Lehto: Tellington TTouch - keskittymiskykyä kehotietoisuuden avulla

 • Tuire Kaimio: Koiran käyttäytyminen, oppiminen ja kouluttaminen teoriassa ja käytännössä 2014

 • Tuire Kaimio: Tasapainoinen pentu 2016

 • Mia Skogster: Koiran ja ohjaajan selkeä kommunikointi 2013

 • Katriina Tiira: Koiran kognitio - mitä siitä tiedetään? 2017

 • Katriina Tiira: Koiran käyttäytymisen kehittyminen - persoonallisuus kohdusta hautaan 2018

 • Tommy Wiren: Hienosti hihnassa 2012

 • Tommy Wiren: Onnistu koirasi koulutuksessa 2012

 • Tommy Wiren: Rodunomaisen käytöksen muokkaaminen 2013

 • Tuulia Appleby: Pentuajan merkitys käyttäytymiseen 2018

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now