cropped-dsc_0176.jpg
AJATukSIA KOIRANKASVATTAMISESTA

Ihanteellinen pihakoira on tasapainoinen ja terverakenteinen. Se seisoo luonnostaan ryhdikkäästi ja on hyvin kulmautunut. Koiralla ei anna rakenteeltaan mielikuvaa siitä, että se olisi lihava vaan on rakenteeltaan kaikinpuolin sopusuhtainen ja mieluummin hieman sporttinen kuin tankki. Luonteeltaan koira on itsenäinen, rohkea, sinnikäs ja sillä on sopivasti taisteluhalua ja toimintakykyä, jotta se kykenee edelleen  toimimaan rodun alkuperäisessä käyttötarkoituksessa vahti- ja rottakoirana. Tyypillisen pihakoiran tulee osata ja kyetä haukkumalla ilmoittamaan saapuvista vieraista ja muista epäilyttävistä havainnoista. Turhanräksyttäjä pihakoira ei kuitenkaan ole, mutta jos haluat koiran, joka ei ole haukkuherkkä tai haukkuu vähän koiraksi, pihakoira ei välttämättä ole rotu sinulle. Koiralla on oltava hyvä hermorakenne, jotta se pystyy sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin ilman ongelmia. Ihannepihakoira on sosiaalinen ja aina valmiina osallistumaan niin arkisiin askareisiin kuin harrastuksiinkin. Toisaalta se kykenee myös rahoittumaan.

 

Jokainen pentue on pitkällisen suunnittelun ja harkinnan tulos, sillä jokaisen pentueen lähtökohtana on, että olen itse valmis jättämään pentueesta pennun joko kotiini kasvamaan tai sijoitukseen, jotta saan kasvatustyölleni jatkoa myös tulevaisuudessa. Kasvatan tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria pienimuotoisesti päivätyöni ohella ja pentueita syntyy pääsääntöisesti vain yksi vuodessa. Haluan kasvattajana tarjota pennuille hyvät lähtökohdat elämään niiden elämän alkutaipaleelta saakka ja toisaalta pentueella tulee olla jotain annettavaa myös rodulle. Pentueita ei synny ympäri vuoden eikä pentuja ole jatkuvasti tarjolla ja myytävänä.

Pyrin kasvattajana siihen, että rotu säilyy elinvoimaisena ja perimältään monimuotoisena tulevaisuudessakin tinkimättä kuitenkaan terveestä rakenteesta, pihakoiramaisesta luonteesta tai kokonaisvaltaisesta terveydestä. Jalostuskoirien jälkeläisnäyttö on keskeisessä roolissa kasvatustyötäni suunnitellessani. Nuorta koiraa en käytä jalostukseen monta kertaa ilman, että sen aiemmista pentueista on kertynyt tietoa niin luonteen kuin terveydenkin osalta. 

Vuodesta 2018 alkaen olen sisällyttänyt SmartDOG-pentutestin pentujen myyntihintaan. SmartDOG-testit perustuvat uusimpiin koirien kognitiotutkimuksessa käytettyihin menetelmiin. Näin saan kasvattieni persoonallisuudesta ja ominaisuuksista mitattua sekä tilastoitua tietoa, jota pystyn hyödyntämään myöhemmin kasvatustyötäni arvioidessani ja seuraavia pentueita suunnitellessani. Toisaalta myös pennunostaja saa hyödyllistä tietoa koirastaan, jota voi hyödyntää koiran koulutuksessa.

Emä ja pennut elävät ensimmäiset pari viikkoa omassa rauhassa makuuhuoneessa, jonne ei ole muulla laumalla pääsyä tänä aikana. Noin kolmeviikkoisina pennut muuttavat keittiön/olohuoneen puolelle, jolloin ne saavat ensituntumaa arjen ääniin ja tuoksuihin. Pentujen tutustuttaminen muuhun laumaan alkaa heti, kun emä sen sallii ja pennut ovat siihen valmiita. Pennut totutetaan käsitelyyn, ne saavat tuntumaa erilaisiin alustoihin, pintoihin ja materiaaleihin. Käytän kasvattajana paljon aikaa ja vaivaa siihen, että pentujen sosisaalistumiskaudesta otetaan mahdollisimman paljon irti jo luonani ennen pentujen lähtöä omiin koteihinsa.

Smell

© 2020 Blåtandens

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now