© 2019 by Blåtandens

Rodusta

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on kallisarvoinen perintö, joka on osa Ruotsin ja Tanskan kulttuurihistoriaa. Pihakoira on lähtöisin Tanskasta ja Etelä-Ruotsista, jossa sitä on tavattu maatiloilta jo 1700-1800 luvulla. Puhutaan myös, että pihakoiratyyppiset koirat olisivat matkanneet viikinkien mukana. Kaupungistumisen myötä 1900-luvun puolivälissä rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon, mutta kaikeksi onneksi tanskalaiset ja ruotsalaiset kasvattajat onnistuivat säilyttämään rodun.

Vuonna 1987 Pohjoismainen kennelunioni (PKU) hyväksyi rodun virallisesti nimellä tanskalais-ruotsalainen pihakoira (dansk-svensk gårdshund).  FCI hyväksyi hyväksyi rodun koeajalle heinäkuussa 2008, ja pihakoira kuuluu sen roturyhmään II. Huhtikuussa 2019 rotu hyväksyttiin virallisesti FCI roduksi ja saa vastaanottaa näin ollen myös kansainvälisiä sertifikaatteja. Ensimmäinen pihakoira tuotiin Suomeen vuonna 1989, ja tänä päivänä rodun edustajia on Suomessa noin 1500 yksilöä.

Pihakoiralla on ollut monta tehtävää maatalon pihapiirissä. Se on pitänyt pihapiirin vapaana pikkujyrsijöistä, ajanut ketut pois kanaloista ja ilmoittanut haukunnallaan saapuvista vieraista. Se on ollut mukana lasten leikeissä ja aina valmiina pieniin kepposiin. Rodun taustasta ei ole paljoakaan tietoa, mutta sen arvellaan polveutuvan samasta alkuperästä kuin pinserirodut ja valkoiset englantilaiset terrierit, joista myös jackrusselinterrierit ja kettuterrierit polveutuvat. Pihakoira sekoitetaan ulkonäkönsä vuoksi usein jackrusselinterriereihin. Siltä kuitenkin puuttuu terrieriroduille tyypillinen kiivas luonne.

Tyypillinen pihakoira on luonteeltaan iloinen, valpas, kekseliäs ja ystävällinen. Pihakoira ei ole sohvaperunan rotu, sillä aktiivisena koirana se vaatii niin henkisiä kuin fyysisiä virikkeitä. Pihakoira viihtyy siellä missä sen oma perhekin on, arkipäiväisten askareiden parissa. Useimmat yksilöt rakastavat lämpöä ja hakeutuvat mielellään emäntänsä tai isäntänsä peiton alle nukkumaan, makoilemaan auringonpaisteen tai takan eteen. Vauhdikkaan ja leikkisän olemuksensa puolesta pihakoira on erinomainen harrastuskoira, joskaan sillä ei ole kovin suurta miellyttämishalua, ja motivointi saattaa vaatia työtä sekä harjoitusta. Pihakoiralle sopivia harrastuslajeja ovat esimerkiksi koiranäyttelyt, rally-toko, toko ja agility. Muutamia rodun edustajia toimii myös pelastuskoirina etsimässä kadonneita ja muutamat ovat mukana syöpätutkimuksessa syöpähajukoirina.

​Suomalaisesta rotunimestään huolimatta pihakoira ei ole ulkokoira, sillä niiltä puuttuu tyypillisesti pohjavilla. Kylmällä pihakoira tarvitsee usein päälleen vaatetta, ja tämä kannattaa huomioida jo rotua harkitessa.  Pihakoiran turkki on lyhyttä ja sileää. Turkki ei vaadi erityisiä hoitotoimenpiteitä, mutta irtokarvat on hyvä poistaa esim. kumisualla tarvittaessa. Turkki pestään usein vain muutaman kerran vuodessa tai sen ollessa likainen. Pihakoiran turkin vallitsevan värin tulee olla valkoinen, jossa on yhden tai usean värisiä laikkuja.

 

Pihakoira on terverakenteinen maatiaiskoira, jolla kuuluu olla riittävästi massaa ja lihaksia. Yleisvaikutelmaltaan pihakoira on pienikokoinen, tiivis ja lähes neliömäinen. Useimmat rodun edustajat ovat ulkomuodollisesti valmiiksi kehittyneitä vasta 3-4 vuotiaina elleivät jopa hieman tätäkin myöhemmin. Rotumääritelmän mukaan narttujen säkäkorkeuden tulee olla 32-35cm ja urosten 34-37cm. Sallittu poikkeama on +-2cm. Pihakoira painaa keskimäärin 8-10kg.

On syytä huomata, että rodun sisällä esiintyy paljon ulkomuodollista vaihtelua ja samasta muotista ”tehtyä” pihakoiraa on vaikea löytää. Ehkäpä juuri tämä tekee pihakoirasta juuri pihakoiran ja on rodun suuri rikkaus sekä voimavara. Pentueen vanhempia sekä lähisukulaisia tarkastellessa voi saada jotain viitteitä ja osviittaa siitä minkä kokoinen, värinen ja luonteinen pennusta tulee. On kuitenkin syytä muistaa, että jokainen yksilö on geeniensä sekä ympäristönsä summa eli useimpiin ominaisuuksiin vaikuttaa moni tekijä, joihin ei voi vaikuttaa.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now