© 2019 by Blåtandens

Tarina

kennelnimen takana

Tanskalais-ruotsalaisia pihakoira on tavattu Etelä-Ruotsin ja Tanskan maatilojen pihapiireistä pitkän pitkän aikaa, mutta rotu on levittäytynyt aikanaan myös muihin Itämeren maihin. Kukaan ei tiedä rodun tarkkaa ikää, mutta sen uskotaan olevan lähtöisin jo viikinkiaikaisista koirakannoista, jotka ovat matkanneet viikinkien matkassa Pohjolassa.

Tästä rodun historian osasta pääsemmekin sitten oivasti tarinaan kennelnimeni Blåtandens takana. Olen 10-vuotisen työurani viettänyt Bluetooth -teknologian maailmassa, josta sitten eräänä päivänä useampi vuosi sitten sain idean kennelnimeäni varten. Bluetooth langaton tiedonsiirtotekniikka on nimetty Harald I eli Harald Sinihampaan  (tansk. Harald Blåtand, muinaisnorjaksi Haraldr blátönn, norj. Harald Blåtann) mukaan. Harald Sinihammas oli Tanskan pitkäaikainen kuningas 900-luvun loppupuoliskolla. Pari viimeistä vuosikymmentään hän hallitsi myös Norjaa. Hänen lisänimelleen on esitetty monta selitystä, joista yksi väittää hänen mieltyneen mustikoihin. Todennäköisin selitys kuitenkin on, ettei nimi viittaa lainkaan hampaisiin vaan muinastanskan tummaa ihoa ja suurmiestä tarkoittaviin sanoihin.

Vuoden 965 tienoilla viikinkikuningas Harald Sinihammas ja saksalainen piispa nimeltä Poppo ajautuivat aterioidessaan kiistaan siitä, kumpi on mahtavampi; viikien jumalat vai kristittyjen yksi jumala. Poppo oli matkannut pakanalliseen pohjoiseen levittämään kristinuskon sanomaa, mutta epäileväinen viikinkihallitsija ei vakuuttunut pelkistä Raamatun sanoista. Todista väitteesi! Silloin lähetyssaarnaaja otti käteensä hehkuvan raudan, mikä oli keskiajalla laajalti käytetty menetelmä selvittää totuus oikeuden edessä. Eräs aikalainen kirjoittikin toden totta kronikkaansa, että kun Poppo sitten näytti kätensä, se oli vahingoittumaton. Tuo jumalan merkki vakuutti Haraldin, joka käski alamaistensa kääntyä kristinuskoon.

Tästä alkoi uusi aikakausi niin Sinihampaalle itselleen kuin viikingeille ylipäätään. Viikingit alkoivat lähentyä keskiaikaisen Euroopan kanssa. Sinihampaan harjoittama politiikka muutti Skandinaviaa ja loi perustan nykyisille pohjoisen kuningaskunnille.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now